Kuskus na sladko i na slano

Kuskus má velmi široké možnosti využití. V arabské kuchyni je připravován na slano i sladko. Je to vlastně těstovina ze semoliny (tvrdé bílé pšenice)ve tvaru velmi jemných kuliček. Koupit si můžete i kuskus celozrnný nebo v BIO kvalitě. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vitamíny (E a B), minerály (vápník, železo, fosfor). Tuku je v něm velmi málo. Můžeme jej tedy zařadit mezi výživově hodnotné a dietní pokrmy.

Příprava

By:  Tella Chen

By: Tella Chen

U nás koupíme většinou instantní kuskus, což mu neubírá na kvalitě, ale naopak příznivě zrychluje a zjednodušuje jeho přípravu. Je to opravdu snadné a téměř nenáročné na čas. Nemusí se vůbec vařit. K dostání je i kuskus ochucený, nejlepší je ale kupovat ten přírodní, který si pak sami ochutíme. Kuskus se zalije stanoveným množstvím horké vody, vývaru nebo mléka, promíchá a pod pokličkou nechá chvíli odstát. Pro zjemnění se někdy přidává trocha másla nebo olivového oleje. A máte hotovou přílohu nebo základ jídla. Hotový pokrm je jemně sypký, ne vodnatý.

7 dní ZDARMA v ženském fitness Contours

Všestranný pokrm

By:  Timothy Tsui

By: Timothy Tsui

Připravit si z kuskusu můžete studené i teplé pokrmy. Použít jej můžeme k přípravě snídaně, svačiny, hlavního jídla i dezertu. Ve slané variantě je kuskus většinou připravován jako příloha. Nahradit s ním můžete třeba těstoviny, rýži, knedlík nebo brambory. Kuskus chutná velmi dobře i podávaný s rybou. Dále je základem salátů. Ty se mohou pojmout jako překrm nebo lehké hlavní jídlo. Využít můžete červenou řepu, špenát, různé další druhy zeleniny, a pokud nejste vegetariáni, doplnit například kuřecím masem. Ve sladké variantě se často podává s mlékem, jogurtem nebo ovocem, čerstvým i sušeným. Zařadit jej můžete třeba ke svačině nebo snídani.

Zde jsou dva příklady rychlých jídel z kuskusu ve sladké i slané variantě:

Kuskus s jablky

Tento studený dezert je vynikající pochoutkou zejména v teplých dnech. Výroba je opravdu jednoduchá, pouze pak musíme počkat, až se nám v lednici vychladí. Připravíme si dle návodu na obalu misku kuskusu. Do té přidáme nastrouhaná jablka v poměru 1:1. Dochutíme skořicí a osladíme podle vlastního uvážení moučkovým cukrem, medem, javorovým sirupem nebo třeba stévií. Zalijeme zakysanou smetanou, promícháme a dáme na několik hodin do lednice. Podáváme dobře vychlazené.

By: Ivana Sokolović

By: Ivana Sokolović

Kuskus s kuřecím masem

Kuskus zalijeme vroucím vývarem a pod pokličkou necháme asi pět minut odstát. Kuřecí nebo krůtí maso si nakrájíme na kostičky, ochutíme česnekem, solí, pepřem a dalším kořením dle chuti a opečeme na pánvi. K masu přidáme další ingredience a společně chvíli dusíme. Mohou to být houby, sušená rajčata, mražená i čerstvá zelenina. Tuto směs smícháme s připraveným kuskusem a máme hotovo.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>