Tuky

Minule jsme si rozebrali proteiny a sacharidy, dneska položíme další základ do pomyslného domečku a to ve formě lipidů (tuků).

Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin a trojmocného alkoholu glycerolu. No, řekněme, že z této definice vyčtou něco pouze chemici. Pro běžného smrtelníka bude stačit tento odstavec. Tuky tvoří dnes a denně jeden ze základů našeho jídelníčku. Jsou potřebné v přijímané potravě a to z důvodu metabolismu vitamínů. Toto je pro vás momentálně nejdůležitější vědět.

7 dní ZDARMA v ženském fitness Contours

Tuky dělíme na pevné tuky a oleje. Mezi pevné tuky povětšinou patří živočišné tuky a hlavně nasycené mastné kyseliny, které pro naše tělo zas až tak dobré nejsou. Naše tělo má raději nenasycené mastné kyseliny a ty najdeme v tzv. olejích. Obzvláště v olejích, které jsou získány lisováním rostlinných zdrojů zastudena. Tyto oleje jsou nejkvalitnější (a taky nejdražší). Nenasycené mastné kyseliny jsou zapotřebí pro rozpustnost vitamínů rozpustných v tucích. Tyto vitamíny jsou A, D, E, K. Ano, jako mnemotechnická pomůcka pro zapamatování slouží slovo zadek bez Z. Dále nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu LDL (špatný nebo také zlý cholesterol – low density) a zvyšují hladinu HDL (hodný cholesterol – high density). A právě tento hodný cholesterol rozpouští zlý cholesterol LDL a za pomoci jater jej vylučují z těla ven (a tím zachovávají naše cévy zdravé a pružné).

Tuky je tedy zapotřebí přijímat, ale především nenasycené. Tyto nenasycené mastné kyseliny najdeme v olejích lisovaných ze semínek zastudena. Velmi kvalitní a drahé oleje, nevhodné pro tepelnou úpravu (dochází k nasycení vazeb molekul a výsledkem toho je karcinogennost). Dále je pak velmi vhodný panenský olivový olej. Opět nevhodný pro tepelnou úpravu, i když už na trhu najdete i olivový olej určený přímo pro tepelnou úpravu. Panenský olivový olej je pro nás dostupnější a využívá se na zakápnutí salátů nebo k dochucení upravené ryby. Někteří otrlci ho jsou dokonce schopni spolknout ze lžičky. Chce to spoustu odhodlání.

Bc. Petr Zimmerman

Fitness instruktor II. třídy, mezi mé koníčky patří fitness a vše kolem něj, zdravá výživa, aktivní styl života a závody v extrémních podmínkách.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>