18.2.2015
Mrkvový dort
Chcete překvapit své blízké dortem, ale bojíte se náročné přípravy? Mrkvový dort je pochoutkou s poměrně jednoduchým postupem. Tento recept zvládne i začínající kuchař a výsledek určitě stojí za to. Uvidíte, že si na něm všichni pochutnají. V zahraničí je „carrot cake“ velmi populární. Jakmile ochutnáte, pochopíte proč.
Ingredience
Korpus
- 250 g polohrubé nebo celozrnné mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva (lze nahradit kypřícím práškem z vinného kamene nebo jedlou sodou)
- 1 lžička mleté skořice
- 90 ml oleje
2 vejce (oddělit bílky od žloutků, bílky ušlehat zvlášť)
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 450 g nahrubo nastrouhané mrkve (vychází na 4-5 větších mrkví)
- hrst sušených brusinek
- hrst drcených vlašských ořechů
Krém
- 250 g mascarpone (lze nahradit měkkým tvarohem smíchaným s vyšlehanou šlehačkou)
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo vanilka z lusku
Postup přípravy
Korpus
- Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky si necháme do těsta zvlášť. Celé vlašské ořechy nameleme nebo nasekáme najemno. Vyndáme z lednice máslo určené na krém a necháme jej změknout. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dortovou formu vymažeme máslem a podle potřeby vysypeme moukou nebo kokosem. Můžeme ji také vystlat papírem na pečení.
- Do mísy smícháme nejdříve všechny sypké ingredience, které zahrnují mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici. Poté přidáme ostatní suroviny jako je olej, žloutky, pomerančová kůra a pomerančová šťáva. Vše spojíme dohromady pomocí připraveného sněhu z bílků. Na závěr zamícháme brusinky a vlašské ořechy.
- Vznikne nám hustší těsto, které nalijeme do dortové formy a na povrchu uhladíme. Pečení probíhá při 170 °C po dobu 50 minut. Abychom zjistili, zda je už korpus upečený, zapíchneme do něj pro kontrolu dřevěnou špejli. Pokud na ní neulpí žádné těsto, je pečení u konce. Horký dort necháme vychladnout.
Krém
Suroviny na krém smícháme a vyšleháme. Krémem pokryjeme boky i horní stranu dortu. Odvážnější kuchaři mohou předtím korpus rozkrojit podélně na dvě poloviny a ty spojit tímto krémem.
Zdobení
Dort můžeme ozdobit podle libosti. Hodí se k tomu vlašské ořechy, pomerančová kůra nebo třeba malé marcipánové mrkvičky.