Vitariánství aneb konzumace syrové stravy

Vitariánství dnes patří k jednomu z mnoha alternativních výživových směrů. Rozumíme jím konzumaci výhradně tepelně neupravované stravy rostlinného původu. Jedná se především o ovoce, zeleninu, ořechy, semena a naklíčené obiloviny či luštěniny. Podívejme se nyní, co nám tento způsob stravování nabízí, jaké jsou jeho přednosti i úskalí.

Princip konzumace výhradně syrové stravy má svá nezpochybnitelná odůvodnění.

Prvním z nich je fakt, že běžnou tepelnou úpravou přichází potraviny o většinu své výživové hodnoty. Výzkumy dokazují, že enzymy obsažené ve stravě jsou při teplotě 40 – 50 °C nenávratně zničeny a vitamíny či minerály se z organických stávají anorganickými. To ztěžuje jejich využitelnost a zvyšuje riziko jejich usazování v organismu.

Dalším z odůvodnění je fakt, že strava běžná v našich zeměpisných šířkách, tolik bohatá na živočišné bílkoviny, tuky a cukry, našemu zdraví příliš neprospívá. Při jejím zpracování, které představuje pro naše tělo značnou energetickou zátěž, vzniká rovněž množství škodlivých metabolických produktů. Za všechny jmenujme např. kyselinu močovou, sírovou, dusičnou, nebo fosforečnou. Tyto metabolity se po nějaké době usazují v našem organismu, překyselují ho a narušují jeho vnitřní rovnováhu. Výsledkem bývají chronické zdravotní potíže nejrůznějšího druhu.

7 dní ZDARMA v ženském fitness Contours

Konzumace syrové rostlinné stravy naproti tomu naše tělo téměř nezatěžuje a zásobuje náš organismus vitamíny, minerály a enzymy v jejich přirozené podobě. Navíc pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu organismu, čímž přispívá k prevenci celé řady zdravotních potíží. Tato živá strava rovněž dokáže v určitém časovém horizontu naši tělesnou schránku čistit od usazených nečistot a dodávat energii.

Konzumace syrové stravy má i svá úskalí

Představa konzumace pouze syrových produktů přírody působí téměř idylicky, alespoň co se zdravotních účinků týče. Nicméně zkušenosti mnoha lidí ukazují, že přes své nesporné výhody přeci jen striktní vitariánství není cestou pro každého. Existují totiž různé metabolické typy lidí. Ačkoli mnohým striktní vitariánství vyhovuje, lidé s odlišným typem metabolismu se mohou dostat do potíží. Ty se projevují zejména přílišným váhovým úbytkem až na úroveň, která již s příznivým estetickým dojmem nemá nic společného. Tento stav bývá doprovázen slabostí a neschopností vyhovět tělesným nárokům vnějšího prostředí.

Mezi další nevýhody vitariánství patří jeho odlišnost od běžného stravování u nás. Celoživotní návyky mají velkou setrvačnost a v oblasti stravování to platí dvojnásob. Přechod na pouze syrovou rostlinnou stravu znamená změnit stravovací zvyklosti od základu. Příliš náhlá změna v tomto případě může znamenat nejen psychické nepohodlí, nýbrž i konkrétní trávicí potíže. Podobně je tomu i u detoxikačních schopností syrové stravy. Rychlý nástup očistných procesů s sebou může přinést i detoxikační projevy ve formě dočasného zhoršení zdravotního stavu. Nutný je tedy případný pozvolný přechod a znalost detoxikačního procesu.

Není pochyb o tom, že zařazení co největšího podílu syrové stravy do našeho jídelníčku nám může velmi prospět. Každý z nás je však i po tělesné stránce individualitou. Namísto mnohdy přísných pokynů konkrétních výživových stylů bychom se měli řídit především svým dobrým pocitem a podle něj své stravovací zvyklosti korigovat. Syrová strava zde není výjimkou.

Mgr. Tomáš Matonoha

Mezi mé záliby patří běhání, posilování, fitness, zdravá výživa a cestování.

Comments

  1. By Daniel

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>