1.4.2015
Polévka z červené čočky
Červená čočka je stále oblíbenějším druhem čočky. Není třeba ji předem namáčet a velmi rychle se uvaří do měkka. Žádoucí bývá trochu ji rozvařit, v jídlech může fungovat i jako přirozené zahušťovadlo. Tato luštěnina má původ v Turecku, obsahuje mnoho výživově hodnotných látek a dnes už ji seženete ve většině obchodů s potravinami. Navíc není nijak drahá. Chutná trochu jinak než čočka, na kterou jsme zvyklí, chuťově připomíná spíše hrách.
Z červené čočky si můžete napoprvé připravit třeba jednoduchou polévku, která je rychlá, z několika málo ingrediencí a dobře zasytí.
Ingredience (na 1 litr polévky)
- 200 g červené čočky (předem nenamáčet)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 litr vývaru (nebo zeleninový bujón)
- Trocha másla (nebo oleje)
- Trocha smetany určené na vaření (nebo zakysané smetany)
- Sůl a mletý pepř
Postup přípravy
- Nakrájíme najemno cibuli a zpěníme ji na oleji nebo na másle. Poté přidáme prolisovaný česnek. Chvilku vše osmahneme. Mezitím si necháme vařit vodu v rychlovarné konvici nebo si ohřejeme vývar.
- Přisypeme čočku, zamícháme a na chvíli orestujeme. Poté zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou, do které přidáme kostku bujónu.
- Nastrouháme nahrubo mrkev a přidáme do polévky.
- Celková doba varu je 20 až 30 minut, počkáme, dokud čočka nezměkne, ještě lépe dokud se mírně nerozvaří. Polévku není třeba nijak zahušťovat.
- Dochutíme pomocí soli a pepře. Pro pikantnější chuť lze během vaření přidat i trochu kari.
- Polévku podáváme se lžící zakysané smetany, ale dobře chutná i bez ní. Další variantou je polévku rozmixovat a zjemnit trochou smetany na vaření. Podávat ji pak můžeme s osmaženými kostkami chleba nebo housky.