Polévka z červené čočky

Červená čočka je stále oblíbenějším druhem čočky. Není třeba ji předem namáčet a velmi rychle se uvaří do měkka. Žádoucí bývá trochu ji rozvařit, v jídlech může fungovat i jako přirozené zahušťovadlo. Tato luštěnina má původ v Turecku, obsahuje mnoho výživově hodnotných látek a dnes už ji seženete ve většině obchodů s potravinami. Navíc není nijak drahá. Chutná trochu jinak než čočka, na kterou jsme zvyklí, chuťově připomíná spíše hrách.

Z červené čočky si můžete napoprvé připravit třeba jednoduchou polévku, která je rychlá, z několika málo ingrediencí a dobře zasytí.

7 dní ZDARMA v ženském fitness Contours

Ingredience (na 1 litr polévky)

  • 200 g červené čočky (předem nenamáčet)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr vývaru (nebo zeleninový bujón)
  • Trocha másla (nebo oleje)
  • Trocha smetany určené na vaření (nebo zakysané smetany)
  • Sůl a mletý pepř

Postup přípravy

  1. red lentil soupNakrájíme najemno cibuli a zpěníme ji na oleji nebo na másle. Poté přidáme prolisovaný česnek. Chvilku vše osmahneme. Mezitím si necháme vařit vodu v rychlovarné konvici nebo si ohřejeme vývar.
  2. Přisypeme čočku, zamícháme a na chvíli orestujeme. Poté zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou, do které přidáme kostku bujónu.
  3. Nastrouháme nahrubo mrkev a přidáme do polévky.
  4. Celková doba varu je 20 až 30 minut, počkáme, dokud čočka nezměkne, ještě lépe dokud se mírně nerozvaří. Polévku není třeba nijak zahušťovat.
  5. Dochutíme pomocí soli a pepře. Pro pikantnější chuť lze během vaření přidat i trochu kari.
  6. Polévku podáváme se lžící zakysané smetany, ale dobře chutná i bez ní. Další variantou je polévku rozmixovat a zjemnit trochou smetany na vaření. Podávat ji pak můžeme s osmaženými kostkami chleba nebo housky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>