Borůvky – tuzemské superovoce
V dnešní době jsou v módě superpotraviny a mluví se i o superovoci. Jde o exotické plodiny „nabušené“ vitamíny, minerály a antioxidanty. Kupujeme si je většinou sušené, někdy čerstvé, nebo jako drahé suplementy obsahující extrakty z tohoto ovoce. Jmenovat můžeme Acai Berry, mangostan, papáju, pitahayu, nebo granátové jablko. Přitom jedno takové superovoce si můžeme v létě nasbírat přímo v našich lesích. Ano, jedná se o tolik známé borůvky. Stačí vyrazit do lesa, a natrhat si pořádnou porci cenných látek. Borůvky můžeme jíst čerstvé, zamrazit je, nebo usušit. V každé formě mají své využití.
Lesní nebo kanadské borůvky?
Borůvky si můžete nasbírat v lese, kde roste borůvka černá, ale také vypěstovat na zahrádce nebo na balkoně. To už ale půjde o borůvku kanadskou. Černá borůvka vyžaduje lesní prostředí, je menší a tmavší. To znamená, že obsahuje více zdraví prospěšných barviv- antokyanů. Ty jsou významnými antioxidanty. Kanadské borůvky jsou využívány v potravinářství. V jogurtech, müsli tyčinkách nebo dortech totiž černé lesní borůvky zpravidla nenajdete.
Proč vlastně borůvky jíst?
Borůvky jsou výjimečným zdrojem antioxidantů. Dále obsahují vitamíny B, C, K a kyselinu listovou a vlákninu.
Toto ovoce je výborné pro posílení imunity, zvyšují odolnost proti nemocem. Významné je i jejich pozitivní působení na trávení, dokážou pomoci při průjmu i zácpě. Sušené borůvky se mohou stát užitečnou součástí naší domácí lékárničky.
Borůvky jsou výborným ovocem při cukrovce. Navíc jsou v nich látky, které pomáhají při zánětech močových cest, podobně jako v brusinkách. Zabraňují totiž přilnutí bakterií v močových cestách.
Konzumace borůvek má pozitivní vliv i na mozek, nervy a oči. Dokonce zpomalují stárnutí a zlepšují paměť. Jsou prevencí aterosklerózy a ischemické choroby srdeční.
Jak borůvky nejlépe konzumovat
Borůvky jsou výhodné v tom, že pozitivní efekt neztrácejí ani úpravou. Samozřejmě nejlepší jsou čerstvé, právě natrhané. Zdraví ale prospívají i ve formě koláčů, zavařenin, v ovocných knedlících, můžeme je zamrazit (samozřejmě ne na moc dlouho, to pak postupně začnou ztrácet vitamíny), nebo usušit v sušičce ovoce.