Borůvky – tuzemské superovoce

V dnešní době jsou v módě superpotraviny a mluví se i o superovoci. Jde o exotické plodiny „nabušené“ vitamíny, minerály a antioxidanty. Kupujeme si je většinou sušené, někdy čerstvé, nebo jako drahé suplementy obsahující extrakty z tohoto ovoce. Jmenovat můžeme Acai Berry, mangostan, papáju, pitahayu, nebo granátové jablko. Přitom jedno takové superovoce si můžeme v létě nasbírat přímo v našich lesích. Ano, jedná se o tolik známé borůvky. Stačí vyrazit do lesa, a natrhat si pořádnou porci cenných látek. Borůvky můžeme jíst čerstvé, zamrazit je, nebo usušit. V každé formě mají své využití.

By: FromSandToGlass

Lesní nebo kanadské borůvky?

Borůvky si můžete nasbírat v lese, kde roste borůvka černá, ale také vypěstovat na zahrádce nebo na balkoně. To už ale půjde o borůvku kanadskou. Černá borůvka vyžaduje lesní prostředí, je menší a tmavší. To znamená, že obsahuje více zdraví prospěšných barviv- antokyanů. Ty jsou významnými antioxidanty. Kanadské borůvky jsou využívány v potravinářství. V jogurtech, müsli tyčinkách nebo dortech totiž černé lesní borůvky zpravidla nenajdete.

7 dní ZDARMA v ženském fitness Contours

By: Jennifer

Proč vlastně borůvky jíst?

Borůvky jsou výjimečným zdrojem antioxidantů. Dále obsahují vitamíny B, C, K a kyselinu listovou a vlákninu.

Toto ovoce je výborné pro posílení imunity, zvyšují odolnost proti nemocem. Významné je i jejich pozitivní působení na trávení, dokážou pomoci při průjmu i zácpě. Sušené borůvky se mohou stát užitečnou součástí naší domácí lékárničky.

Borůvky jsou výborným ovocem při cukrovce. Navíc jsou v nich látky, které pomáhají při zánětech močových cest, podobně jako v brusinkách. Zabraňují totiž přilnutí bakterií v močových cestách.

Konzumace borůvek má pozitivní vliv i na mozek, nervy a oči. Dokonce zpomalují stárnutí a zlepšují paměť. Jsou prevencí aterosklerózy a ischemické choroby srdeční.

By: Romina Campos

Jak borůvky nejlépe konzumovat

Borůvky jsou výhodné v tom, že pozitivní efekt neztrácejí ani úpravou. Samozřejmě nejlepší jsou čerstvé, právě natrhané. Zdraví ale prospívají i ve formě koláčů, zavařenin, v ovocných knedlících, můžeme je zamrazit (samozřejmě ne na moc dlouho, to pak postupně začnou ztrácet vitamíny), nebo usušit v sušičce ovoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>